Eerste Belgische « Urban Search and Rescue » (USAR)-opleiding

Protection civile
Missions internationales
Formations
De Internationale Cel van de Civiele Veiligheid heeft, in samenwerking met het Kenniscentrum voor de Civiele Veiligheid (KCCE), voor de eerste keer een USAR-opleiding ingericht in België.

Tot nu toe hebben USAR-leden steeds hun opleiding in Frankrijk gevolgd. 60 leden van de Civiele Bescherming nemen in maart en april deel aan de opleiding in Marche-en-Famenne. Het doel van deze opleiding is om extra personeel op te leiden zodat er twee USAR-modules gelijktijdig op interventie gestuurd kunnen worden. USAR-leden zijn gespecialiseerd in het vinden, lokaliseren en redden van vermiste personen die onder puin bedolven zijn

USAR-lid worden is een echte fysiek uitdaging. Door deze opleiding heb ik mijn grenzen kunnen verleggen en ik heb er nieuwe stut- en trektechnieken geleerd die mij heel erg van pas zullen komen in mijn dagelijks werk.” zegt Eric Baert, agent van de Civiele Bescherming van Libramont, enthousiast.

De USAR-opleiding bevat een theoretisch gedeelte maar de nadruk ligt op de praktijk in de vorm van workshops. Kandidaten krijgen onder andere een opleiding in touw-, trek-, hef-, stut- en boortechnieken. Om hun opdrachten tot een goed einde te brengen, beschikken USAR-teamleden over honden om het puin te doorzoeken en over gespecialiseerd materiaal zoals telescopische camera’s, sondes of boormachines.

De kandidaten zijn verdeeld in gemengde teams (Franstalig en Nederlandstalig) om nog meer groepsdynamiek te creëren. “Naast het aanleren van de technieken leren de kandidaten elkaar ook echt kennen en vertrouwen. Naarmate de opleiding evolueert, wordt ook duidelijk wat echt belangrijk is, namelijk teamspirit. En die teamspirit is uiteindelijk ook de essentie van USAR.” legt Anne Baetens, verantwoordelijke van de internationale cel, uit.

De opleiding gebeurt in twee sessies. De 26 eerste kandidaten hebben zopas hun opleiding, die van 19 tot 23 maart 2012 heeft plaatsgevonden, afgerond. De tweede sessie begint aanstaande maandag, 9 april, en eindigt op 14 april 2012. De kandidaten die de opleiding succesvol afronden, krijgen het brevet van redding, bevrijding en evacuatie van slachtoffers (RBE). Om officieel USAR-lid te worden, moeten kandidaten ook nog een stage van 7 dagen volgen waarin zij met gesimuleerde situaties geconfronteerd worden.

Naast de 60 kandidaten voor het RBE1-brevet, volgen 13 kandidaten het RBE2-brevet als ploegchef en 4 anderen volgen het RBE3-brevet om sectorleader te worden.

Een USAR-module bestaat uit een onderdeel van 38 personen verdeeld in 2 teams die 24h/24h en 7d/7d afwisselend kunnen werken, en uit generieke functies zoals een verbindingsofficier, een telecommunicatieverantwoordelijke, etc. De leden van deze teams zijn afkomstig uit verschillende disciplines en interventiekorpsen (civiele bescherming, brandweerdiensten, geneesheren, enz.).

Internationale opdrachten

De module USAR is een van de modules van het Detachement voor Interventie bij Rampen in het buitenland (DICa – DIR) van de FOD Binnenlandse zaken.

De USAR-teams komen tussenbeide bij instortingen na aardbevingen, ontploffingen of grondverschuivingen. Ze zijn niet alleen actief in België maar helpen ook bij rampen in het buitenland zoals de aardbeving in Haïti of de tsunami in Thailand. Het Belgische USAR-team heeft in mei 2010 een kwaliteitslabel van de Verenigde Naties gekregen via de IEC-procedure (INSARAG External Classification). Naast een kwaliteitsgarantie, maakt deze procedure het de teams van verschillende landen mogelijk om op dezelfde basis te werken.